*Kvht. KosteusVaurioHomeidenToksiinia: Kotona, vai työpaikalla?


Tämä sivu on päivitetty 24. kesäkuu 2011.


Luonnonhomeitiöitä on jokapaikassa ulkona, sisällä ja rakenteissa. Rakenteissa olevat homeitiöt tuottavat terveydelle haitallista toksiinia(=myrkky) vasta saatuaan riittävästi kosteutta ja lämpöä. Kun oirehdit kvh-toksiinin takia, niin seuraavaksi on saatava selville se, missä altistut kvh-toksiinille? Kotona, vai työpaikalla, vai molemmissa? Oiretesti on seurannassa avain asemassa. Esimerkki:
Mikäli oireilu vähenee esimerkiksi vähintään 2-viikon kesälomalla, jonka vietät vaikkapa lapissa kelohonka mökissä, jossa ei ole kosteusvaurio-hometta, niin silloin voidaan päätellä se, että altistut kvh-toksiinille joko kotona, tai työpaikalla, tai molemmissa. Kun palaat kotiin ja oireilu ei lisäänny, niin voidaan päätellä, että kotisi on puhdas. Kun palaat työpaikallesi ja oireilu lisääntyy välittämästi, niin voidaan päätellä että työpaikkasi on kvh-toksiinin saastuttama.

Koska homeitiöitä on sisällä ja ulkona, eivätkä ne vapaana ollessaan kuivana, eikä kosteana aiheuta terveyshaittaa, niin itiöiden kerääminen sisäilmasta andersenin-keräimellä, petrimaljoilla ja erilaisilla kasvualustoilla on vähintään hölmöläisen hommaa, jonka luotettavuus kosteusvauriohomeiden-toksiinin todentamisessa on täysi-nolla!

Koska kv-hometoksiini purkautuu huoneilmaan ”sadekuuromaisesti”, niin toksiinipitoisuuden mittaava lyhytkestoinen ilmanäyte on väärään aikaan suoritettuna liian epäluotettava, koska ilmanäyte mittaushetkellä voi olla puhdas, mutta 2-3 tunnin kuluttua tilat voivat olla täynnä toksiinia! Sen vuoksi ilmanäyteanalysointi on suoritettava yhtäjaksoisena, useamman vuorokauden kestävänä prosessina.

Helpoin tapa selvittää oireeleeko työntekijät työtiloissa olevan kv-hometoksiinin takia on tehdä jokaiselle työntekijälle kvht-altistuneen oiretesti ja verrataan oiretestin tuloksia keskenään. Tämä on pelottavan tarkka testi kun sitä oppii käyttämään. Tällä kartoitetaan se, onko työtiloissa ollenkaan kv-hometoksiinia, koska ei ole mitään järkeä tuhlata rahaa turhiin tutkimuksiin! Mikäli esimerkiksi kaikki työntekijät oireilevat yhtenevästi vaikkapa 15-osumaa tasolla, niin seuraavaksi voidaan käyttää koulutettua homekoiraa merkkaamaan korjattavat kv-homepesäkkeet. Mikäli esimerkiksi kaikki työntekijät oireilevat yhtenevästi vaikkapa 50-osumaa tasolla, niin seuraavaksi voidaan käyttää bensakanisteria ja tulitikkuja.


Olet tässä:
*Kvht. KosteusVaurioHomeidenToksiinia: Kotona, vai työpaikalla?

Ylös Hakemisto