*Kv. Kosteusvauriot: Mistä johtuu? +Alasivu.


Tämä sivu on paivitetty 25. joulukuu 2012


Huomio! Tiedosta ensin nämä seikat:
Rakenteissa home- ja maaperäbakteeri(=ns.sädesieni)-itiöiltä pystytään estämään 100%.sti ainoastaan kosteus!
Kun kosteus pääsee esteettä kuivamaan rakenteesta, niin silloin ei ole kosteusvauriohome-ongelmia!
Home- ja maaperäbakteeri-itiöitä on kaikkialla. Eikä kuivasta itiöstä ole terveys-haittaa luonnossa, eikä rakenteissa!
Huomioi kuinka pienen kiertovesipumpun väärä asennuspaikka putkistossa aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteissa!


Tämän sivun sisältö:
* Tutkija tahtomattaan:
* Epäonnistunut kosteusvaurio remontti:
* Ajattelemisen aihetta:
* Kosteusvaurioiden aiheuttajat – Ryhmät 1, 2 ja 3.
* Rakentamisessa tilalle on tullut:
* Yleis-ohjeita kosteusvauriohome-korjauksiin:


Tutkija tahtomattaan:
Tämä tutkijan urani alkoi aika jännällä tavalla; 1/2001 silloisessa asunnossani vesilämpöpatterit kurisivat ja kurnuttivat, joten päätin ilmata patterit. Avasin ilmausruuvin ja suhina alkoi. Muutaman minuutin päästä, kun edelleen suhina jatkui, niin ajattelin että pattereissa ei voi olla näin paljon ilmaa. Kastoin sormeni ja kokeilin näin mihinkä päin ilma virtaa. Ilma virtasi patterin sisään, kun normaalisti ilmattaessa ilma tulee patterista ulos. Selvitin 3-tunnissa sen mistä ongelma johtuu. Tämä ongelman ratkaisu johti ongelmasta toiseen, josta tulikin elin ikäinen tutkimustyömaa.

Tästä päästään siihen, että omaksuin perinteisistä tutkimusmenetelmistä poikkeavan erilaisen tutkimusmenetelmän, eli lähden selvittämään ongelmaa ”puukaavalla”, aloittaen juuresta kohti latvaa hakemalla kokonaisuutta ja yhdistäviä tekijöitä! Äkkinäisestä saattaa kuullostaa ”hurjalle tutkimusmenetelmälle”, mutta tuloksia ainakin tällä tutkimusmenetelmällä saavutetaan!
Ja vasta sitten kun olen muodostanut oman tarkan mielipiteeni asioista, niin siinä vaiheessa vasta katson(jos jaksan ja joudan) mitä mieltä muut ovat ko asioista. Joistakin asioista ollaan samaa mieltä ja joistakin asioista täysin erimieltä. Ainoa ulkopuolinen tieto on maitohappobakteerien ominaisuudet. Eli en perusta mitään muuta tietoa jonkun toisen valmiiseen tietoon, koska siellä voi olla virhe kuten kiertovesipumpun kohdalla oli!

Tästä tutkiminen jatkui kosteusvauriohomeisiin ja niiden aiheuttamien oireiden ja terveyshaittojen selvittämiseen, jotka johtivat oiretestin kehittämiseen, joka perustuu satojen KosteusVaurioHomeidenToksiinille(KVHT) altistuneiden eri henkilöiden saamiin oireisiin ja sairastumisiin.

Alkuun


Epäonnistunut kosteusvaurio remontti:
Eräs miljoonia markkoja maksanut rakennus valmistui 1990-luvulla. Kaikki meni muutaman vuoden hyvin, kunnes 2000-luvun alussa rakennuksessa oleskelevat henkilöt alkoivat oireilemaan kosteusvauriohomeiden vuoksi, joten rakennus peruskorjattiin reilun miljoonan markan arvosta. Mutta kehoituksestani huolimatta vesi kiertoisen lämmityksen kiertovesipumppuja ja käyttövesi kiertopumppuja eivät suostuneet vaihtamaan paluu-linjasta lähtevään-linjaan vesi vuotojen ehkäisemiseksi. Nyt ovat taas muutaman vuoden ihmetelleet, mistä vesi pääsee rakenteisiin, kun taas samat kohdat rakennuksesta ovat kosteusvauriohomeessa.
On pakko sanoa: Vain sadan euron tähden!
Tekstin tarkkoja aikoja, paikkoja, eikä nimiä mainita tunnistettavuuden estämiseksi.
Ja edelleenkin kiertovesipumppu on suurin mystinen syy vesivuotoihin rakenteissa!
Lisäys 25.12.2012:
Ovat vaihtaneet jo kaikki kiertovesipumput paluu-linjasta lähtevään-linjaan, mutta tämä ei tietenkään poista niitä jo sattuneita vesivuotoja rakenteisiin!


Alkuun


Ajattelemisen aihetta:
Oman arvioni mukaan Suomen rakennuskannasta 80% on eri asteisesti kosteusvaurio-homeisia. Uusimman ulkopuolisen arvion mukaan prosenttiluku olisi peräti 80%-90%!
En tiedä kuinka moni on voinut muodostaa käsityksen siitä, kuinka laaja loppujen lopuksi tämä kosteusvaurio-homeiden ongelma on. Voin paljastaa, että tämä ongelma ei suinkaan pysähdy Suomen rajoilla. Sen vuoksi toivon, että ottaisimme tämän ongelman vakavasti tässä vaiheessa, kun voimme vielä hallita tätä kosteusvaurio homeiden ongelmaa. Kohta kosteusvaurio homeet hallitsevat meitä, jolloin työkalut mitä voimme käyttää ovat bensa kanisteri ja tulitikut.
Mikäli haluamme jättää jälkipolvillemme muutakin kuin kosteusvaurio homeita, niin meidän on toimittava nyt, eikä kymmenen vuoden päästä.
Voimme olla tässäkin asiassa edellä kävijöitä, tai perässä hiihtäjiä.
Päivityksissä 05.09.2008 ja 25.12.2012 näytti sille, että kuulumme ikuisiin perässä hiihtäjiin.

Ennen kuin kosteusvaurio homeiden ongelmia voi syntyä, niin ensin on tultava kosteusvaurio. Näin ollen on poistettava sairaus, eikä pelkästään oireita. Tällä hetkellä jaan kosteusvauriot kolmeen ryhmään, joista muodostuu 100%.n kosteusvauriot:

Alkuun


Kosteusvaurioiden aiheuttajat – Ryhmät 1, 2 ja 3.
Ensimmäinen ryhmä: Ehkä noin 10%*) (Mikä normaali oloissa on 100%),
kosteusvaurioista johtuu erilaisista satunnaisista kosteusvaurioista alkaen kiljupöntön poksahtamisesta vaatekaapin nurkassa, halenneesta vesiputkesta, jne, jne. Nämä vesivahingot ovat satunnaisia vahinkoja, joista emme pääse koskaan eroon.
Selite: *)=arvio, tarkkaa prosentuaalista lukua ei varmaankaan kukaan koskaan pysty antamaan.


Kosteusvaurioiden aiheuttaja – ryhmä 2/3.
Toinen ryhmä, ehkä noin 60%*).
Selite: *)=arvio, tarkkaa prosentuaalista lukua ei varmaankaan kukaan koskaan pysty antamaan.

Seisova-ilmalukko pähkinän kuoressa.
Jotta vesivuotoja rakenteisiin aiheuttava ”seisova-ilmalukko”(=kaasu) olisi fyysisesti mahdollista, niin järjestelmässä on oltava ilmaa ja ylöspäin tai alaspäin suuntautuva-/suuntautuvia- mutkia. Ja ilmaa joutuu putkistoon:
a.Veden mukana ja
b.Silloin kun putkisto joutuu alipaineen puolelle -eli imetään putkien huokosreistä ilmaa(=kaasu).

Helpoimmin tajuat seisovan-ilmalukon merkityksen kun:
A. Ajattelet ongelmaa vaakatasossa olevaa lämmitysjärjestelmää-eli yksikerroksisena. Tämä periaate säilyy useampikerroksisissakin, mutta ei kannata pohtia kuin yksikerroksisena, koska silloin on helpommin tajuttavissa.

B. Tarkastele po vesikiertojärjestelmää ns ”kelloputkirenkaana”(viisarikellotaulu)-eli piirrä(asenna) putkirengas ja piirrä(asenna):
-klo’9 lämmityskattila,
-klo’10 kalvopaisunta-astia 1-baarin esipaineella,
-klo’11..klo’12..klo’1 lisäät ilmaa,
-klo’3 vesilämmitys-patteri, joita vaikkapa 10kpl vesilämpö-patteria joiden väliin piirrät yöspäin suuntautuvat mutkat putkistoon,
-klo’6 kiertovesipumppu josta putki lämmityskattilalle.
Jolloin meillä on päättymätön putkirengas, eli on aivan sama mihinkä kohtaa kiertovesipumpun asennat-poislukien ilmatila klo’11…klo’12…klo’1.

*MUTTA! Napsauta kattila lämpeämään esimerkiksi +70ast.C! Nyt onkin tilanne aivan erilainen! Nyt voidaan määritellä:
a.lämmön-lähde:
– a.Lämmön-lähde on klo’9 pannuhuoneen lämpökattila ja
b.lämmön-kohde:
– b.kohde on klo’3 vesilämpöpatterit.
Nyt määritetään Meno(Lähtevä)-linja ja Paluu-linja:
a=Lämmön-lähde:
– a.Lähtevä(=Meno)-linja on klo’9…klo’12…klo’3 ja
b=Lämmön-kohde:
– b.Paluu-linja on klo’3…klo’6…klo’9.
Ja NYT kiertovesipumppu KUULUU OLLA klo’10:30 eli lähtevässä(Meno)-linjassa.
Eli kiertovesipumppu on asennettava a.Lähtevään(Meno)-linjaan klo’10:30…klo’11, jolloin putkistossa oleva ilma ei ole este vedenkierrolle järjestelmässä. Ohittaessaan ilmakerrostuman alapuolelta, ilmaa sitoutuu veteen ja ajautuu veden mukana vesilämpöpatterille jossa vesi jäähtyy ja luovuttaa ilmaa vesipatterin ylempänä olevaan ilmauspäähän josta ilma voidaan poistaa patterista kiertovesipumppua sammuttamatta!

*MUTTA! Niinpä(!), mistäs se kiertovesipumppu löytyykään!? No paluu-linjasta klo’6 jonne se ei kuulu! Miksi ei? Siksi että:
Kiertovesipumpun(vesirengaspumppu) puhallus-/imu-teho on senverran mitätön että puhallus-teho nollittuu jo ennen klo’11…klo’12…klo’1 olevaa seisovaa-ilmalukkoa, jolloin:
Virtaus on muodostettava imemällä joka nollittuu viimeistään klo’11…klo’12…klo’1 olevaa ilmalukkoa jolloin jos kiertovesipumppu on riittävän tiivis, niin seisovan ilmalukon(klo’12) ja kiertovesipumpun(klo’6) väliseen putkistoon(klo’12…klo’3…klo’6) syntyy alipaine, jolloin avatessasi ilmausruuvin vesipatterilla(klo’3) ilma virtaa patterin sisään, eli väärään suuntaan!
Huomioi nämä:
a.Vesivuotoja rakenteisiin mahdollistuu silloin kun kiertovesipumppu on asennettu Paluu-linjaan jolloin virtaus muodostetaan imemällä!
b.Kiertovesipumppujen valmistajien mukaan pumppujen asennuskohdan Meno-/Paluu-linjan lämpötila ei enää vaikuta pumppujen kestoikään!
c.Mikäli ajattelit poistaa seisovan-ilmalukon ongelman sijoittamalla automaattiset ilmausventtiilit jokaiseen mahdolliseen putkiston mutkaan, niin ei ole järkevää syystä että:
-Po mutkia löytyy putkistoista jopa useita kymmeniä klo’12…klo’3…klo’6 välillä!
d.Älä yli-paineista vesikiertojärjestelmää yhtään ylimääräistä, koska mitä suurempi paine järjestelmässä on-sitä suuremmat ovat vesivuoto-riskit!
-Käytä avopaisunta-säiliötä!
e.Seisova-ilmalukko kuumenneena kaasuna pyrkii ylöspäin(=noste(vertaa kuumailmapallo)).

Okei-jatketaan pohdintaa:
Klo’3 olevia huoneita ruvetaan jäähdyttämään kylmällä vedellä ilman kylmäkoneita – Mites nyt tehdään!?
Eli aiemmassa tilanteessa veimme lämpöä klo’3 vesipattereihin ja nyt mentiin käänteiseen tilanteeseen, eli nyt viedään klo’3 vesilämpöpattereilta lämpöä(=lämmennyttä vettä) pannuhuoneen esivaraajan lämmönvaihtimelle. Ensimmäisenä meidän pitää määritellä:
a.lämmön-lähde:
– a.Lämmön-lähde on klo’3 vesilämpöpatterit ja
b.lämmön-kohde:
– b.Lämmön-kohde on klo’9 pannuhuoneen esivaraajan lämmönvaihdin.
Nyt määritetään Meno(Lähtevä)-linja ja Paluu-linja:
a=Lämmön-lähde:
– a.Lähtevä(=Meno)-linja on klo’3…klo’6…klo’9 ja
b=Lämmön-kohde:
– b.Paluu-linja on klo’9…klo’12…klo’3.
Ja NYT kiertovesipumppu KUULUU OLLA klo’6 eli lähtevässä(Meno)-linjassa, joka edellisessä oli PALUU-linja!


Kosteusvaurioiden aiheuttaja – ryhmä 3/3.
Puuttuva 30%*) osuus=RAKENNUSVIRHEET.
Selite: *)=arvio, tarkkaa prosentuaalista lukua ei varmaankaan kukaan koskaan pysty antamaan.
Paljon piti puurtaa, mutta löytyihän ne viimein.
Nykyisessä rakentamisessa on unohdettu melkein kokonaan esi-isiemme satojen vuosien aikana kehittämät hyväksi havaitut menetelmät rakentamisessa, joista tärkein on kosteus-hengittävyys.
Kosteus-hengittävä rakenne on ilmainen kosteudentasaaja:
Kun puhutaan kosteus-hengittävästä rakenteesta ja kosteus-hengittävästä rakennus materiaalista, niin se ei tarkoita fyysistä hengittävyyttä, vaan se tarkoittaa materiaalin kykyä sitoa kosteutta ja kykyä luovuttaa sitomansa kosteus.
Kun kosteus-hengittävän materiaalin kosteus-hengittävyyttä ei katkaista kosteus-hengittämättömällä materiaalilla: Muovikalvo, Maali, Jne, niin silloin kosteus-hengittävä materiaali toimii huoneilman kosteuden tasaajana (vertaa ilmankostutin). Kun huoneilman kosteus on suurempi kuin kosteus-hengittävän materiaalin esimerkiksi hirren, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi sitoo kosteutta niin kauan että huoneilman ja hirren kosteus ovat yhtä suuret. Kun huoneilman kosteus on kuivempi (=pienempi) kuin hirren kosteus, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi luovuttaa nyt sitomaansa kosteutta niin kauan että hirren kosteus ja huoneen kosteus ovat samat.
Huomautus: Puu on paras, mutta vain yksi kosteus-hengittävistä materiaaleista. Betonikin on kosteus-hengittävä tasan tarkkaan niin kauan, kunnes se pinnoitetaan kosteus-hengittämättömällä materiaalilla!
Kun tämä luonnollinen kosteus-hengittävyys katkaistaan, niin seuraus on: Kosteusvaurio- Kosteusvaurio-homeet ja Aktino-bakteerit- Lahottaja-sieni- Terveys haitta, tai vakava terveys haitta- Oireilu ja sairastuminen!


Alkuun


Rakentamisessa tilalle on tullut:
1. Ahneus:
– Kallis rakennekerros rakentaminen, johon on käytetty teollisuuden jäte, josta on haluttu saada mahdollisimman hyvä hinta seurauksista välittämättä.
2. Huolimattomuus:
– Esimerkiksi rakennus tarvikkeet jätetty vesi sateeseen suojaamatta, jne.
3. Välinpitämättömyys:
– Rakennus tarvikkeet, betonielementit, eristeet, jne, on lätkitty vettä valuvana rakenteisiin toteamuksella – ”kyllä ne siellä joutaa kuivamaan”.
4. Tietämättömyys:
– Ei ole ymmärretty noin yksinkertaisia asioita, että ei esimerkiksi lämmön-eristevilla kuiva rakenteissa, kun se ei kuiva edes vaapaassa tilassa.
– Tasakatto ratkaisut, jotka eivät sovellu meille Suomeen ollenkaan.
– Kosteus-hengittävyys on katkaistu: Höyrynsulku-muoveilla, Kosteus’eristeillä, Maaleilla, jne, jne.
– Alipaineinen **) ilmanvaihto kuivissakin tiloissa, jonka korvaus-ilman saanti on ollut puutteellinen, tai uupunut jopa kokonaan. Joka on tehostanut rakenteiden kosteusvaurio homeiden tuottamien toksiinien(=myrkky) pääsyn hengitys-ilmaan.

Selite: **) Pitäisi olla lievästi ylipaineinen ilmanvaihto toteutettuna siten, että joka huoneeseen puhalletaan (=ylipaine) esimerkiksi jalkalistakoteloiden kautta raitis, tarvittaessa suodatettu, lämmitetty-vähintään +18 C-astetta ilma(!). Poistoilma aukot sijoitetaan tulopuolen vastakkaiselle seinälle katon rajaan(!), josta käytetty jäteilma johdetaan lämmönvaihtimelle, jossa jäteilmasta otetaan lämpö huoneiden tuloilmaan. Korvaus-ilma ja poistuva jäteilma eivät saa olla fyysisessä kontaktissa keskenään! Suodatuksessa olisi helppo päästä allergia suodatukseen asti.
Huom! Ylipaineistaminen voidaan toteuttaa kahdessa tapauksessa:
1. Kokopullo tekniikalla toteutettu rakennus,
2. Kosteusvaurio-homeiden saastuttama rakennus, jolloin enää ei kannata suojella rakenteita, vaan ihmisten terveyttä!


Alkuun


Yleis-ohjeita kosteusvauriohome-korjauksiin:
Kv-homeisten rakenteiden purkamisessa on noudatettava samoja suojaus-ohjeita kuin asbestia sisältävien rakenteiden purkamisessa!

Kun kaikki rakennuksessa jatkuvasti oleskelevat henkilöt oirehtivat yli 20-oiretta tasolla, niin enää ei kannata etsiä yksittäisiä kv-homeiden pesäkkeitä ja tuhlata rahaa turhiin kv-homeiden etsintätutkimuksiin, vaan kannattaa perehtyä etsimään syytä/syitä siihen miksi rakenteissa on kosteutta:

Huom! Vesihöyry on kaasumaisessa muodossa oleva vesi, joka pystyy läpäisemään diffuusiosuojaamattoman(=kaasua läpäisevä) materiaalin:
– Diffuusiosuojaamaton vesieriste,
– Maali, Jne.
Kaasua läpäisevä pinta ei estä pinnan alla olevan materiaalin hidasta kostumista, mutta kaasua läpäisevä pinta estää pinnan alla olevan materiaalin kuivumisen!
– Kosteus pääsee esimerkiksi maalipinnan läpi vesihöyrynä(=kaasu), mutta kun vesihöyry tiivistyy vedeksi(=neste) maalikalvon alle, niin se ei pääsekään enää pois maalikalvon alta, koska maalikalvo läpäisee kaasua – mutta se ei läpäise nestettä. Tämän takia maalipinta lohkeilee ja irtoaa karkeastakin -puu, -betoni, -jne pinnasta!

Kosteus-hengittävyys=Kosteuskäyttäytyminen.
Kosteus-hengittävä rakenne=ilmainen kosteudentasaaja:
Kun puhutaan kosteus-hengittävästä rakenteesta/kosteus-hengittävästä rakennusmateriaalista, niin se ei tarkoita fyysistä hengittävyyttä, vaan se tarkoittaa materiaalin kykyä sitoa kosteutta ja kykyä luovuttaa sitomansa kosteus.
Kun kosteus-hengittävän materiaalin kosteus-hengittävyyttä ei katkaista kosteus-hengittämättömällä materiaalilla:
– Maali, kosteussulku, muovi, lastulevy, kipsilevy, yms, niin silloin kosteus-hengittävä materiaali toimii huoneilman kosteuden tasaajana (vertaa ilman kostutin). Kun huoneilman kosteus on suurempi kuin kosteus-hengittävän materiaalin, esimerkiksi hirsi, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi sitoo kosteutta niin kauan että huoneilman ja hirren kosteus ovat yhtä suuret. Kun huoneilman kosteus on kuivempi (=pienempi) kuin hirren kosteus, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi luovuttaa nyt sitomaansa kosteutta niin kauan että hirren kosteus ja huoneen kosteus ovat samat.
Huomaa että puu on paras, mutta vain yksi kosteus-hengittävistä materiaaleista. Betonikin on kosteus-hengittävä materiaali tasan tarkkaan niin kauan, kunnes se pinnoitetaan kosteus-hengittämättömällä materiaalilla!
Kun tämä luonnollinen kosteus-hengittävyys katkaistaan, niin seuraus on:
– Kosteusvaurio,
– Kosteusvaurio homeet ja aktino-bakteerit,
– Laho-sieni,
– Terveyshaitta, tai vakava terveyshaitta,
– Oireilu ja sairastuminen!


1. Onko kiertovesi-pumppu(-pumput) palaavassa(paluu-) linjassa?
– Jos on: Niin asenna kv-pumput lähtevään(=meno)-linjaan ja poista esipaine kokonaan kalvopaisunta-astiasta, tai asenna avo paisunta-astia! Varmista että käyttöpaine on 0,3..0,5-baaria, kuitenkin enintään 0,8-baaria.

Huom! Tarkasta kiertovesipumpun asennuspaikka ennen seuraavia toimenpiteitä!


Kosteus-hengittävä hirsitalo:
2.1. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, kipsilevy-, yms-pinnoitteella?
– Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan sekä ulkopuolelta, että sisäpuolelta. Poista kaikki kv-hometoksiinin tummuttama materiaali ja anna hirsien kuivaa kunnolla. Toteuta seinä ”Rakenna hengittävä hirsitalo”-ohjeen mukaan.
Huomautus:
-Rakenna hirsitaloon mahdollisimman raskas katto jolla varmistetaan hirsien riittävä painuminen tiiviyden takaamiseksi ja halkeilun estämiseksi.
-Rakenna hirsitaloon pystykoolattu(50mmx50mm(=tuuletusrako)) ulkopintaverhous joka toimii tuulensuojana!


Kosteus-hengittävä talo kappaletavarasta:
2.2. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, kipsilevy-, yms-pinnoitteella?
– Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan sekä ulkopuolelta, että sisäpuolelta. Poista ulkopuolelta myöskin tuulensuojalevyt ja kaikki eristevillat! Poista kaikki kv-homeiden- ja aktinobakteeri-toksiinin tummuttama materiaali ja anna koolinkien kuivaa kunnolla. Toteuta seinä ”Rakenna hengittävä talo kappaletavarasta”-ohjeen mukaan. Älä käytä mitään eristevilloja!
Huom! Rakenna kosteus-hengittävään kappaletavara-taloon mahdollisimman kevyt katto.


Kosteus-hengittävä betonitalo kappaletavarasta:
2.3. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, kipsilevy-, yms-pinnoitteella?
– Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan sekä ulkopuolelta, että sisäpuolelta. Poista kaikki kv-hometoksiinin ja aktinobakteeritoksiinin tummuttama materiaali ja anna rakenteiden kuivaa kunnolla. Toteuta seinä ”Rakenna hengittävä betonitalo kappaletavarasta”-ohjeen mukaan.
Huom! Rakenna hengittävään kappaletavara-betonitaloon mahdollisimman kevyt katto.


Kosteus-hengittävä betonilaatta:
3. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, yms-pinnoitteella?
– Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan betonin pinnasta. Poista kaikki kv-homeiden- ja aktinobakteeri-toksiinin tummuttama materiaali ja anna rakenteiden kuivaa kunnolla; +20 C-astetta tilassa noin 1cm/viikko. Lisää tarvittaessa värjätty pintabetonimassa. Älä katkaise betonin kosteus-hengittävyyttä pinnoittamalla betonia laatoittamalla, maalaamalla, muovittamalla, jne!
Pinnoita betonilaatta siten, että pinnoitteen ja betonin väli koolataan, jolloin pinnoitteen ja betonin väliin jää ilmatila-johon tuodaan +15C-astetta….+18C-astetta lämmin ilma toiselta puolen ja toiselta puolelta ilma poistuu ulos lämmönvaihtimen kautta.


4. Huomautus:
– Kosteus-hengittävyys ja diffuusiosuojaamaton(=kaasua läpäisevä) ovat kaksi eri asiaa! Kosteus-hengittävänä voidaan pitää pinnoitetta jonka kaasun läpäisevyys on vähintään 50%(kaasun/nesteen läpäisevyys=50%………100%)!
Lateksimaalien………Keittomaalien kaasunläpäisevyys on 5%……….40%(ei pysty läpäisemään nestettä)!
– Kosteus-hengittävää maalia ei ole olemassa! Joten esimerkiksi puupaneeli-verhous voidaan pinnoittaa vain ulkopuolelta ja pinnoitettavan paneelin alle on järjestettävä toimiva ilmanvaihto. Näin toteutettuna maalipinta kestää noin 50-vuotta, kun ilman toimivaa ilmatilaa paneelin maalipinta kestää noin 5-vuotta!


5. Huomautus:
– Vesihöyry on kaasumaisessa muodossa oleva vesi, joka pystyy läpäisemään diffuusiosuojaamattoman(=kaasua läpäisevä) materiaalin: -diffuusiosuojaamaton-vesieriste, -maali, -jne.
Kaasua läpäisevä pinta ei estä pinnan alla olevan materiaalin hidasta kostumista, mutta kaasua läpäisevä pinta estää pinnan alla olevan materiaalin kuivumisen!


6. Huomautus:
– Kosteus-hengittävässä rakennuksessa ei saa olla koneellista ilmanvaihtoa! Koneellisessa ilmanvaihdossa tilat ovat joko:
A)ylipaineisia, tai
B)alipaineisia,
jotka katkaisevat luonnollisen kosteus-hengittävyyden! Paino(veto)voimaisesti toimiva ilmanvaihto on:
a)lievästi alipaineinen,
b)+-0 paineinen, tai
c)lievästi ylipaineinen, vaihdellen jatkuvasti a)b)c) välillä!


7. Huomautus:
– Paino(veto)voimaisessa ilmanvaihdossa ilmaa(lämpöä) poistuu vain tarvittava määrä. Kun taas koneellisessa ilmanvaihdossa ilmaa(lämpöä) poistuu moninkertainen määrä, jolloin paino(veto)voimainen ilmanvaihto kuluttaa energiaa huomattavasti vähemmän, kuin koneellinen ilmanvaihto!


Tätä kosteusvaurioiden laskua tulemme maksamaan vielä kauan – vähintään 200 vuotta.
Miete: Joskus on edistymistä ottaa taka-askelia.
Lisäys 05.09.2014:
Suomessa kosteusvaurioisten rakennusten korjaaminen terveelliseen kuntoon maksaa vähintään 50-MILJARDIA EUROA! Koska eduskunta on myöntänyt po. korjauksiin rahaa 100-MILJOONAA EUROA vuodessa, niin rakennuskantamme on kunnossa 500-VUODEN KULUTTUA!

P.S. Älkää pitkästykö odotellessa! Tällaista tämä touhu on kun ”Märkäkorva-Katainen ja Märkäkorva-Stubbed ovat huseeraamassa vakavien päätösten parissa!


Tämä tutkimus johdatti tekemään ohjeet terveelliseen rakentamiseen!


Olet tässä:
*Kv. Kosteusvauriot: Mistä johtuu? +Alasivu.

Ylös Hakemisto


Tai mene; Palataan vanhaan kosteusvaurio homeettomaan aikaan:
http://pappasmurffi.nettisivu.org/tr-palataan-vanhaan-kosteusvaurio-homeettomaan-aikaan/